Att vara introvert
Vad innebär det egentligen att vara introvert? Det som kännetecknar introverta personer är framför allt att de får energi av att vara för sig själva, till skillnad från extroverta, som får energi av att umgås med andra.
Många tror att introvert är samma sak som blyg eller att introverta inte kan eller vill vara sociala, men så är det inte. Introverta personer har också ett socialt behov.
Det är inte säkert att du är hundra procent introvert eller extrovert, utan det finns en skala däremellan. Ambivert kallas den som är båda.
Introverta kan ha utåtriktade jobb
Du kan mycket väl vara introvert men samtidigt vara bra på att föreläsa eller ha ett jobb med många sociala kontakter. En introvert föreläsare kan vara minst lika bra som en extrovert. Men en introvert person som har hållit en föreläsning vill antagligen gå hem och vara för sig själv efteråt, medan den extroverta mycket väl kan tänka sig att fortsätta vara i ett socialt sammanhang. Det var garanterat en introvert person som myntade uttrycket ”att ladda batterierna”.
Introverta gillar inte kallprat
Introverta är inte nödvändigtvis mer tystlåtna. Däremot har många introverta svårt för kallprat; de tycker att det är onödigt att prata om man inte har något att säga. Introverta börjar inte heller interagera med andra människor utan att ha någon särskild anledning till det.
Den typiskt introverta personen föredrar att läsa en bok eller titta på en film framför att gå ut på puben eller på fest. Den introverta umgås hellre med en vän åt gången än i större sammanhang och trivs bättre i små grupper än i stora. Introverta personer tycker ofta mer om att tänka än att prata. Det är även relativt vanligt att introverta personer upplever att de är bättre på att skriva än på att prata.
Heter det extrovert eller extravert?
Båda ordformerna extrovert och extravert används i språket i dag. Extrovert är den svenska formen, den som du hittar i ordböcker, till exempel Svenska Akademiens ordlista, och det är också den formen som Språkrådet rekommenderar. Extravert används på engelska, men har även hittat in i en del svenska texter, särskilt i den akademiska världen. Men det rekommenderade svenska ordet är alltså extrovert (källa: fråga till Språkrådet, september 2016).